TEHETSZ IS ÉRTE!

 A fenntartható fejlődésért a Kontyvirág Erdei Iskolában

 

 A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság fontos feladatának tekinti, hogy a környezettudatos magatartást, a fenntartható fejlődés szemléletét is népszerűsítse. Az erdei iskolai tartózkodás remek lehetőséget teremt arra, hogy a környezeti szempontból egészséges viselkedésformákról ne csak halljanak a gyerekek, de gyakorolhassák is azokat. Alábbi programunk ezt a célt hivatott szolgálni.

A program nem egy választható modul, hanem az erdei iskolai ott-tartózkodás egészét átszövő elfoglaltság, amiért természetesen nem kell külön fizetni, inkább a házirend részeként fogható fel azzal a kitétellel, hogy - szemben a házirenddel - nem kötelező.

A gyerekek 5 csoportban egy-egy témára koncentrálnak a Kontyvirág Erdei Iskolában eltöltött napok alatt. A témákról az erdei iskolába érkezés előtt egy áttekintést kapnak (e-mailben kérhető), ami alapján felkészülhetnek a feladatukra. A megérkezés után legfeljebb egy órában közösen megbeszéljük az egyes csoportok feladatait, a távozás előtt pedig kiértékeljük.

A témák és röviden a feladatok az alábbiak:

 1. csoport: A TISZTA VÍZ KINCS!

Számunkra teljesen természetes, hogy a falból annyi víz folyik, amennyit csak akarunk, és nem is tudjuk, mennyire szerencsések vagyunk. Nem csak a távoli Afrikára kell gondolni, ha vízhiányt említünk, de utódaink esélyei se rózsásak. A csapadék mennyisége csökken, főként Duna-Tisza közén egyre kevesebb a felszíni és felszín alatti vízkészlet. Folyóinkat pedig gátlástalanul szennyezzük. Gyermekinkre, unokáinkra elég nehéz idők várnak! Ideje odafigyelnünk, mikor nyitjuk meg a csapot, meddig hagyjuk nyitva, sőt szükséges-e épp ivóvizet használnunk.

A vízkommandó tagjai odafigyelnek arra, hogy az osztály tagjai ne pocsékolják a vizet. A legfontosabb a példamutatás!  

2. csoport: ENERGIÁNK NEM VÉGTELEN!

Jobb lenne egy új bringát venni, mint az áramszolgáltatónak fizetni a magas számlát? A piros sipkás fekete harkály is inkább az erdőt választaná, nem a helyén épülő erőművet. Az árampazarlás nemcsak családunk pénztárcáját apasztja, hanem természeti környezetünk is kárát látja. De hiába egyre drágább az energia, hiába, hogy a szén és a kőolaj egyszer elfogy, hiába hogy folyóinkban halak helyett betondzsungel nő, mi egyre több és több áramot használunk. Legyen minden szobában TV, működjön mind egyszerre, de még a CD-lejátszó, a mosógép, meg még 2 számítógép is, és az utcán legyen nappali világosság az éjszaka közepén is. Lehet ezt ésszerűen is, ugye?

Az áramjárőrök feladata, hogy feltérképezzék az erdei iskola áramfogyasztó eszközeit, és ösztönözzék társaikat ezek takarékos használatára.

3. csoport: SZEMÉT SZEMÉT HÁTÁN

Ami a kukába került, azért került oda, mert a tulajdonosának feleslegessé vált. De ha jobban belegondolunk, többnyire már maga a termék, amit a csomagolás rejtett, az is teljesen szükségtelen volt. Így szép lassan hulladékhegyek emelkednek fölénk, és néhány száz évig ott is maradnak, mert ezekbe a modern szemetekbe beletörik a legfalánkabb baktérium foga is. Egy kis odafigyeléssel pedig a hegy helyén csak egy kis halom lehetne.

A hulladékfigyelők segítik társaikat abban, hogy minél kevesebb szemét termelődjön, ami viszont kidobásra kerül, a helyére kerüljön.

4. csoport: MINDEN ÉLŐ TISZTELETE

Az erdei iskola védett területen fekszik, egy erdőben. Itt az ember vendég. Viselkedjünk vendég módjára, ne zavarjuk, ne bántsuk, ne pusztítsuk el a minket körülvevő élőlényeket. A csoport tagjai figyelnek arra, hogy társaik eszerint viselkedjenek a természetben, szükség esetén figyelmeztetik azt, aki erről megfeledkezik. Túra során különösen fontos az életvédők szerepe!

5. csoport: ÉTEL VAGY MÉREG?

A boltokban vásárolható késztermékek többsége rengeteg olyan adalékanyagot tartalmaz, amelyek nem kifejezetten mérgezőek ugyan, de hosszantartó fogyasztásuk káros az egészségre. Az sem mindegy, mikor esszük a paradicsomot - ami nyáron egészséges, télen veszélyes. Nem árt ránézni a csomagolásra, hogy tudjuk, mivel tömjük a bendőnket! A csoport tagjai ezt teszik. De nemcsak a saját betevőjükre figyelnek, hanem a többiek étkezési szokásait is megfigyelik. Az erdei iskola végén összegzik tapasztalataikat, és jó tanácsokkal szolgálnak társaiknak.

 

Az akcióban való részvételre előzetesen kell jelentkezni! Ebben az esetben az egyes csoportok számára a legfeljebb egy oldalas felkészítő anyagot időben megküldjük.

 

 A fenntarthatóság jegyében egy AKCIÓ-t is kínálunk!

 HA

a fenti feladatok MELLETT az egész osztály egyként vállalja, hogy az erdei iskolai tartózkodás ideje alatt

  • egy morzsányi csipszet sem fogyaszt (nem hoz magával és nem is vásárol),
  • szomját nem cukrozott palackozott vagy dobozos üdítőkkel oltja,

HANEM

a leküzdhetetlen édességvágyat kielégítendő

  • ésszerű mennyiségben és
  • közösen

            hoznak

  • minél egészségesebb (nem feltétlenül drágább!) és
  • minél kevesebb csomagolást - azaz hulladékot - tartalmazó

nassolnivalót és szörpöt,

AKKOR

EGY ERDEI BICIKLITÚRÁT KAPNAK AJÁNDÉKBA!

 A biciklitúra kb. 1 órás.

 

Cím: Kontyvirág Erdei Iskola,

Lakitelek-Tőserdő, Szikra 65/a

Levelezési cím: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19. 

telefon: Filotás Zoltán +36 30 553 8764
e-mail:  kontyvirag@knp.hu