KEOP Projekt 2012-13.

A Kontyvirág Erdei Iskola Infrastrukturális fejlesztése

A projekt célja, hogy a 2007-ben megnyitott, de oktatási eszközökkel és berendezési tárgyakkal rosszul felszerelt erdei iskola magasabb színvonalon, a kor pedagógiai elvárásainak megfelelően tudja környezeti nevelési céljait megvalósítani. Mivel a Kontyvirág Erdei Iskola a megindulása után röviddel megszerezte a minősítést, a fejlesztési cél elvárt is. Az erdei iskola magas színvonalú működtetése azért is fontos, mert a KNPI kiterjedt környezeti nevelési tevékenységet végez, mely ismert és elismert az óvodás kortól a felsőoktatásig.

 

Rövid távú célok:

-           Megfelelő, és a nemzeti park nevéhez méltó, a kiscsoportos foglalkoztatást biztosító, mindenki számára elérhető foglalkoztató helységek kialakítása

-           Az erdei iskolában folyó környezeti nevelést segítő terepi és beltéri eszközök fejlesztés, mely a gyereke számára biztosítja az önálló, vagy kiscsoportos, élményszerű és aktív ismeretszerzést

-           A fogyatékkal élők számára is használható kültéri foglalkoztatók segítik a természeti élmények megszerzését

-           A könnyen használható terepi eszközök és határozó lapok hozzájárulnak a terepi megfigyelések vizsgálatok élményszerű, interaktivitást igénylő használatához, a tanultak eredményesebb rögzüléséhez.

-           A természeti-társadalmi-gazdasági rendszerek jobb és komplexebb megismerése és megértése

-           A terepi és beltéri eszközök jól tervezett fejlesztése hozzájárul a szemléltetés, interaktivitás és környezettudatosság növeléséhez

 

A Kontyvirág Erdei Iskola bemutatása

A Kontyvirág Erdei Iskola a KNPI kezelésében levő, az 1970-es években üdülőnek épült épület részbeni átalakításával kialakított erdei iskola. Mint erdei iskola 2007 májusában kezdte meg működését.

A KIOP pályázati támogatásból átalakított épületrészben 10 szoba, egy étkező, főző konyha és foglalkoztató került kialakításra. Az épület földszintjén 4 db fürdőszobás 2 ágyas akadálymentesített háló, 44 fő befogadására alkalmas étkező és egy 50 adagos főzőkonyha található. Az emeleten 6 db, egyenként 6 személyes, emeletes ágyakkal felszerelt fürdőszobás szoba és egy 44 fő befogadására alkalmas előadó terem van. A szobák és az előadótermek a legszükségesebb berendezéssel rendelkeznek.

Jelen  projekt során az erdei iskola környezeti nevelési feladatainak magasabb szintű ellátása érdekében az infrastruktúra korszerűsítése a következő fejlesztéseket tartalmazza:

A gyerekek elhelyezésének javítása: A hálószobákban meglevő bútorzat kiegészítése szobánként 1 asztallal és 2 db ülőkével, az akadálymentes szobákba kisasztalok, éjjeliszekrény és olvasólámpák kerülnek beszerzésre. Mivel az előadóterem berendezési tárgyai (székek, asztalok) több mint 30 évesek, azokat az erdei iskola befogadóképességének megfelelően praktikus és tartós iskolai bútorokkal kívánjuk berendezni. (többfunkciós asztalok, rakásolható, ergonómiailag kialakított székek.)

 

Környezeti nevelést segítő létesítmények, eszközök fejlesztése:

Az erdei iskola területe kb. 1 hektár kiterjedésű, a korábbi üdülő célokat szolgálóan parkosított terület. A fejlesztéssel ideális helyé válik a kiscsoportos foglalkozások számára, mert környezte sok megfigyelésre, kísérletre is alkalmas.

A kialakításra kerülő szabadtéri foglalkoztató, mely akadálymentesen megközelíthető az épülettől, a szabadtéri foglalkozások és kiscsoportos foglalkozások ideális helye. A nyitott faszerkezetes építményben 44 fő tud kényelmesen dolgozni. A hely alkalmas a terepen begyűjtött anyagok vizsgálatára, feldolgozására, elemzésér, a gyerekek beszámolóira, a közösségi lét megélésére. Az itt levő raktár az oktatási eszközök biztonságos tárolását is biztosítja. A napelemes melegvíz ellátás a foglalkozások és a személyes higiéné céljait is szolgálja, és részben tehermentesíti a szállóépületet, ahol csak a szobákban találhatók mosdók.

A szintén a kertbe tervezett kézműves foglalkoztató és raktár a több szennyezéssel járó foglalkozások helyszíne. Itt lehet ismerkedni a kosárfonással, az agyagozással a gyékénymunkákkal, melyek a környék hagyományos kismesterségei voltak, és részben még ma is jellemzők.

 

A kert rendezését és átalakítását az erdei iskola működésének elmúlt 4 évében már megkezdtük, de a projekt során folytatni szeretnénk. Kialakításra került egy denevértorony, mely a természetvédelmi célok mellett bemutató funkciót is betölt. Élőlénybarát kert kialakítása is elkezdődött. Létrehoztunk egy ?rovarszállót? ahol az ízeltlábú állatok találnak szaporodó és búvóhelyet, gyíkok számára napozó és telelőhelyet, és elkezdtük egy madárbarát kert kialakítását is. A projekt során az erdei iskolás gyerekekkel közösen szeretnénk a madárbarát kert odúit elkészíteni és kihelyezni. A megvásárlásra kerülő és előre leszabott faanyagból a gyerekek készítenek A és B típusú madárodúkat, melyeket felnőtt segítséggel ők is helyeznek ki, és figyelhetik a madarak költését, fiókanevelését. Kb. 60 db madárodú elkészítését és kihelyezését tervezzük. Az ízeltlábú állatok (főleg lepkék, bogarak) számára is kedvezőbbé kívánjuk tenni a kertet, ezért virágos évelő cserjék (pl. nyári orgona, szőnyeg madárbirs, közönséges fagyal, kökény, tűztövis, fekete bodza, gyöngyvessző, rekettye, lonc fajok, japán borbolya), valamint egyéb egynyári és évelő növények (pl. estike, szalmagyopár, imola, indás ínfű, izsóp, méhbalzsam) beszerzését és telepítését tervezzük szintén a gyerekekkel közösen.

 

Mivel az erdei iskola a minősített programhoz és modulokhoz igen kevés eszközzel rendelkezik, a színvonalas és eredményes környezeti nevelési munka érdekében beltéri és terepi eszközök fejlesztése is szükséges.

 

Az erdei iskola programjaihoz, moduljaihoz terepi háttérként használja a védett területet. A programok fontos helyszíne az ártéri erdő, a Tisza holtágai (Tőserdő, Sulymos, Alpári holtág, Szikrai holtág), és a közeli települések. A Kontyvirág Erdei Iskolától Tiszaalpár kb. 7 km-re, közúton és földúton is biztonságosan megközelíthető község. Fekvése, élő hagyományai, történelmi nevezetességei, természeti értékei miatt több erdei iskolai modul színtere is. A területet a gyerekekkel gyalogosan és kerékpárral is könnyen el lehet érni. Mivel az erdei iskolának jelenleg 17 kerékpárja van, tervezzük további 5-5 db férfi és női kerékpár beszerzését. Ezzel rendelkezni fogunk az átlagos gyereklétszámnak megfelelő környezetbarát közlekedési eszközzel. A közeli holtágak élővilágának megismerése és megfigyelése fontos része az erdei iskola programjának. Ezt a legélményszerűbben a vízről, az élővilág zavarása nélkül lehet megtenni. Az erdei iskola már rendelkezik 3 db 4 személyes kenuval (evezőkkel, mentőmellényekkel), de ez egyszerre csak maximum 10 gyereket fogad be. Ezért tervezzük további 3 kenu és egy kenuszállító utánfutó beszerzését. Mivel a legközelebbi holtág is kb. 1000 méterre van az erdei iskolától, jelenleg igen nehézkes a kenuk vízhez szállítása. Ezt nagyobb gyerekekkel eddig kézzel szállítottuk, vagy a túrákat vezető természetvédelmi őr egyenként szállította autóval, fontosnak tartjuk egy 6 kenut szállító utánfutó beszerzését. Ezzel például a Tiszaalpári programok (Élet az Árpád korban) egész napossá tehetők, hiszen a néprajzi modulok mellett a természeti modulok is megvalósíthatók a nap során.

A 2012-ben lejáró minősítést meg kívánjuk újítani. Ekkor a két program és azok összes moduljait, valamint a 4 önálló modult, és két új modult is szeretnénk minősíttetni (A gabonaszemtől a kenyérig; A sötétség állatai). Az új modulokhoz eszközöket is be kívánunk szerezni. A modulokat az erdei iskola oktatói állítják össze.

 

Az erdei iskolában dolgozó környezeti nevelők részére egy 60 órás terepi módszertani képzést szervezünk, melyet a Beretzk Péter Környezetvédelmi Klub szakemberei tartanak, illetve a Szórakaténusz Játékmúzeum szakemberei egy 42 órás továbbképzés során a természetes anyagokból felhasználását tanítják meg.

 

A pályázat adatai

 

A pályázat azonosítója: KEOP 3.3.0-09-11/2011-0011

A pályázat címe: Kontyvirág Eredi Iskola Infrastrukturális fejlesztése.

 

Támogatás összege: nettó 47.336.981 Ft      100% támogatás

 

Támogatási szerződés kelte: 2012.06.08.

Befejezés: 2013. 04 30.

 

Beadás ideje: 2011.11.08.

Támogató döntés: 2012. 03.05.

NFÜ döntésről szóló értesítő dokumentum megküldése: 2012.04.06.

Szerződés hatályba lépésének dátuma: 2012. 06.08.

Cím: Kontyvirág Erdei Iskola,

Lakitelek-Tőserdő, Szikra 65/a

Levelezési cím: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19. 

telefon: Filotás Zoltán +36 30 553 8764
e-mail:  kontyvirag@knp.hu